piątek, 10 stycznia 2020

Frużelina domowa

Domowa frużelina, najlepsza na świecie, dlaczego?
Bo domowa, bo bez konserwantów, bo prosta w przygotowaniu.
I dlatego polecam!


Składniki:
500 ml słoik wiśni  ( u mnie swojski )
sok z 1 cytryny lub limonki
1 łyżka maki ziemniaczanej
1/2 szkl. wody dolałam do wiśni ( opcjonalnie )
1/2 szkl. wody do rozrobienia mąki

Wykonanie:
Kompot wlewamy do rondla, dodajemy sok z cytryny ( limonki), wlewamy wodę i wstawiamy na wolnym ogniu do zagotowania.
Make ziemniaczaną rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody do całkowitego rozpuszczenia.



Make ziemniaczaną rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody do całkowitego rozpuszczenia.


Rozpuszczoną mąke wlewamy wolnym strumienie do gotujących się wiśni i energicznie mieszamy, aby nie powstały gródki.

Gotowa frużelinę odstawiamy z gazu do wystygnięcia.


Przed nałożeniem frużeliny na ciasto należy się upewnić, czy aby na pewno jest wystarczająco wystudzona.

Wystudzoną frużelinę nakładamy na wybrane ciasto - w moim przypadku był to czekoladowy sernik z bitą śmietaną


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz