Największą ich zaletą jest to, że gotowe można zamrozić, i w razie potrzeby wyjąć i podać na stół ( rozmrażają się w tempie ekspresowym ).
Polecam.
Składniki na około 100 orzeszków:
400 g mąki pszennej
100 g skrobi ziemniaczanej
3 jajka
100 g cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka zimnego masła pokrojonego w kostkę
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem:
2 szkl. mleka
1/2 szkl. cukru
3 żółtka
szczypta soli
3 czubate łyżki maki pszennej
3 łyżki kakao
1 kostka masła ( miękkiego )
3 łyżeczki likieru orzechowego lub rumu
1/2 szkl. zmielonych orzechów włoskich
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować lub zagnieść ręcznie do powstania zwartej kuli ciasta. Ciasto owinąc w ręcznik lniany i wstawić do lodówki na 1 godz.
Po godzinie wyjmujemy z lodówki formujemy małe kuleczki. Pieczemy w rozgrzanej maszynce na rumiano - około 2-3 min. Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy.
Wykonanie masy:
Mleko zagotować z połową cukru. W misce miksera umieścić żółtka, sól, resztę cukru i utrzeć do białości. Dodać przesianą mąkę , kakao i ucierać dalej.
Kiedy mleko się zagotuje, przelać 1/3 masy do masy żółtkowej i zmiksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Tak zahartowana masę przelać do reszty mleka i ugotować ponownie jak budyń cały czas mieszając do zagotowania. Gotować 1 min.
Masło utrzeć na na puszystą masę, dodać wystudzony budyń cały na raz i ucierać do połączenia się składników.
Następnie dodać likier lub rum i delikatnie zmiksować, a na koniec dodać zmielone orzechy i delikatnie wymieszać.
Orzeszki nadziewać masą i składać połówki w całe orzeszki.
Schłodzić w lodówce.
Schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz