środa, 14 sierpnia 2019

Chleb domowy na drożdżach

Domowe wypieki, a szczególnie domowe pieczywo nie ma porównania z pieczywem kupionym w piekarni, która wypieka pieczywo "hurtowo". Przygotowanie takiego pieczywa wcale nie jest trudne. Przyjemnośc pieczenia swojskiego bochenka chleba i kolejka w kuchni po kromki chleba - bezcenna, i raduje serce.
A smak i zapach świeżo upieczonego chleba nie do opisania. Polecam.



























1 kromka chleba - 75 kcal

Składniki na 2 małe lub 1 duży bochen chleba:
500 g mąki chlebowej typu 650 lub uniwersalnej typu 480
400 ml ciepłej wody
25 g drożdży z kostki
1,5 łyżeczki soli


Wykonanie:
Do wysokiej miski przesiewamy mąkę, robimy na środku dołek i dodajemy drożdże sól, dodajemy wody i wyrabiamy do rozpuszczenia się drożdży.


Wlewamy resztę wody i wraz z mąką wyrabiamy ciasto ( można użyć do wyrobienia miksera i haków). Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny w ciepłym miejscu.



Po 2 godzinach gdy ciasto wyrośnie wstawiamy do lodówki na 24 godziny aby dojrzało. Etap dojrzewania można pominąć i przejść od razu do pieczenia ( jak komu pasuje i jak kto woli ).
Gdy ciasto dojrzeje w lodówce lub tylko po wyrośnięciu cisto delikatnie wykładamy na blat i lekko wyrabiamy, a następnie dzielimy na dwie części.
Z ciasta formujemy kule lekko rozciągamy zawijamy pod spód i wkładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia ( nie wykładałam bo mam blachy nieprzywierające ).



Ciasto nacinamy przez środek i posypujemy delikatnie mąką.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230*C.
Ciasto odstawiamy do odpoczynku na czas nagrzania piekarnika.
Wypoczęte bochenki wstawiamy do nagrzanego piekarnika, a obok blach lub na dolnym ruszcie wstawiamy naczynie żaroodporne z 400ml wody.
Chleb wypiekamy około 40 min., do zarumienienia.
Po upieczeniu chleb musi odstać i wystygnąć przed krojeniem.



Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz