Kasza jaglana taka dobra, a taka zapomniana i taka nie znana w naszej polskiej kuchni.
Ja uwielbiam włąśnie to śniadanko z kaszy jaglanej - owoce można zamienić np. na czereśnie, jagody, borówkę, morele, itp.
Składniki:
3 łyżki suchej kaszy jaglanej
3/4 szkl. wody
1łyżeczka płatków migdałowych
100 g świerzych truskawek lub innych owoców sezonowych
szczypta cynamonu
1/2 szkl mleka
Kaszę jaglaną dobrze wypłucz w wodzie - ja płuczę 2 razy pod bierzącą wodą z kranu.
Zalewam 3/4 szkl. wody i gotuję na małym ogniu do wchłonięcia całej wody.
do ugotowanej kaszy wlewam mleko i podgrzewam lekko mleko.
Podgrzaną kaszę z mlekiem przekładam do talerza układam umyte truskawki.
Posypuję płatkami migdałowymi i cynamonem.
I śniadanko gotowe.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz