niedziela, 24 czerwca 2018

Bułeczki drożdżowe z czereśniami

Czereśnie - uwielbiam!
No, ale ile można ich zjeść...? W moim przypadku  mnóstwo.
Tak więc dla odmiany i pod inną postacią, czereśnie w bułeczkach drożdżowych.
Bułeczki wyszły przepyszne, po prostu paluszki lizać.














Składniki na 20 bułeczek:
600 g mąki BASIA
6 żółtek
2 opakowania drożdży instant
250 ml ciepłego mleka
100 g roztopionego masła
szczypta soli
300 g wydrylowanych czereśni + 1 łyżka cukru
1/2 szkl. cukru

Kruszonka:
1/2 szkl. mąki Basia
1/3 szkl. cukru
2 czubate łyżki miękkiego masła

Lukier:
3 łyżki cukru pudru
1,5 łyżki gorącej wody

Wydrylowane Czereśnie przełożyć do rondelka wsypać cukier i doprowadzić do zagotowania.
Gotować około 5 minut.
Odstawić do wystygnięcia.



Ciasto drożdżowe:
Jak zrobić ciasto drożdżowe znajdziecie TUTAJ, ponieważ zawsze robię tak samo.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy na stolnicę i rozwałkujemy na grubość 2,5 cm.
Wyciskamy szklanką kółka.
Kółka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko wgniatamy środek.


Wciśnięte ciasto posypujemy lekko mąką ziemniaczaną - posypujemy dlatego, żeby nie powstał zakalec pod owocami ( taki myk kulinarny ).


Na ciasto posypane mąką wykładamy czereśnie i lekko wgniatamy łyżką do środka.


Na wyłożone czereśnie wykładamy kruszonkę:
Mąkę, cukier i masło wszystko razem wygniatamy ręką tak długo aż zrobi nam się jednolita masa. Kruszonka nie może być za mokra, bo to oznacza, że jest za dużo masła. Jeżeli tak się stanie to nić złego, bo wystarczy tylko dosypać łyżkę mąki i ponownie zagnieść.
Dobra kruszonka to taka, która się w ręce zagniata w jednolitą masę, ale gdy lekko ruszysz dłonią powinna się rozsypać.


Tak przygotowane bułeczki odstawiamy na 20 minut do odpoczynku i podrośnięcia.
Bułeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika 165-175*C i pieczemy około 20 min.


Przestygnięte bułeczki polewamy lukrem, w zależności jak kto lubi.
Lukier:
Cukier i wodę należy bardzo dobrze rozetrzeć do powstania jednolitej masy lukrowej. Lukier powinien być gęsty, al powinien swobodnie spływać z łyżki na bułeczki.




Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz