czwartek, 31 maja 2018

Ziemniaczane kule burgundzkie

Takiego coś innego, takiego coś dobrego, takiego coś oryginalnego.
Bardzo smaczne danie obiadowe i nie tylko na niedzielny obiad.
Polecam go wszystkim tym,  którzy lubią eksperymentować w kuchni.

                                                            

Składniki:
700 g mięsa mielonego z szynki lub drobiowego
1,5 kg ziemniaków
2 marchewki
1 cebula
2 jaja
6-8 plastrów sera żółtego ( u mnie salami )
papryka czerwona
olej
przyprawy: sól pieprz ziołowy, prawdziwy, papryka, papryka Chile, zioła prowansalskie, bazylia, majeranek, suszona papryka i pomidor w płatkach.
4 pieczarki ( dodałam tak od siebie )


Wykonanie:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
Wystudzić i przecisnąć przez prasę.
Do ziemniaków dodajemy jaja i  mieszamy do połączenia się jaj z ziemniakami.


Marchew, cebulę, pieczarki i paprykę kroimy w kostkę.


Na rozgrzaną patelnie z oliwą wykładamy pokrojone warzywa i dusimy około 7 min.
do uduszonych warzyw dodajemy mięso i podsmażamy.

Do mięsa dodajemy pryprawy: sól, pieprz, zioła, chili, paprykę i pomidory w płatkach. I wszystko razem podsmarzamy.



Salaterkę obciągamy woreczkiem foliowym do którego wykładamy 2 łyżki ziemniaków.
Ziemniaki oblepiamy na całej wysokości salaterki dość grubą warstwą.


Na ziemniaki wykładamy 1-2 łyżki podsmażonego mięsa mielonego.
następnie woreczek wyciągamy do góry, a z ziemniaków formujemy kulę ( mięso nie może z niej wypływać ).


Tak uformowane kule wrzucamy na gorący olej i podsmażamy z dwóch stron - 3-4 min.
Wyciągnięte i podsmażone już kule układamy w naczyniu żaroodpornym.


Na każda kule kładziemy jeden plaster sera żółtego - u mnie ser salami.
Naczynie z kulami wkładamy do nagrzanego piekarnika  do 180*C na 15-20 min.


Po wyciągnięciu przekładamy na talerz i podajemy z surówką.
Obiadek pierwsza klasa, paluszki lizać.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz