I tyle wystarczy, żeby polecić to ciasto.
Składniki na tortownicę 21 cm
1 czubata szkl. kaszy jaglanej3 szkl. mleka sojowego lub krowiego
2 łyżki miodu lub 3 łyżki ksylikonu
2 op. ciastek Oreo 170g
2 łyżki orzechw,
2 łyżki rodzynek
2 łyżki migdałów
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki kakao
2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Przed gotowanie zawsze należy dokładnie wypłukać kaszę jaglana, aby pozbyć się goryczy, pod bieżącą wodą.
Po wypłukaniu kasze zalewamy 3 szklankami mleka i gotujemy na małym ogniu około 20 min.
Kasza po ugotowaniu powinna wchłonąć całe mleko.
Ugotowaną kaszę przekładamy do dzbanka blendera dodajemy masę z ciastek, sok z cytryny i miód i dokładnie blendujemy do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
Tak przygotowaną masę przekładamy na wcześniej przygotowany spód.
Ciastka oreo rozdzielamy od kremu, kilka możemy zostawić do ozdobienia.
Masę zostawiamy, dodamy ją do ugotowanej kaszy jaglanej.
Ciastka umieszczamy w blenderze wsypujemy orzechy, rodzynki, migdały, kakao oraz olej kokosowy.
Wszystkie składniki dokładnie blendujemy do połączenia składników.
Tortownice wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy połowę zblendowanych ciastek, lekko dociskając łyżką.
Tak przygotowaną masę przekładamy na wcześniej przygotowany spód.
Wykładamy drugą połowę ciastek i lekko dociskamy, możemy przyozdobić zostawionymi ciastkami lub tym co kto lubi.
Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Smacznego.
wyglada apetycznie!a czy olej kokosowy musi byc rozpuszczony?
OdpowiedzUsuńOlej nie musi być rozpuszczony.
OdpowiedzUsuń