niedziela, 21 maja 2017

Bomba truskawkowa

Przepyszne ciasto na rozpoczęcie sezonu truskawkowego, w kształcie kuli. A w środku co...? Ano pyszna lekka pianka o smaku truskawek i z truskawkami.
Najlepsza na słoneczne dni. Bo słońce to ciepło, a jak ciepło to co - oczywiście truskawki:))














Składniki na biszkopt blacha 30x40 cm
5 jaj
3 łyżki cukru
3/4 szkl. mąki
3 ły zki mąki ziemniaczanej ( ja pominełam )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g  dżemu truskawkowego ( dałam własnej roboty )

Pianka truskawkowa
1 galaretka truskawkowa ( opakowanie na 500 ml wody )
200 ml gorącej wody
250 ml śmietany kremówki 30%
200-250 g serka mascarpone
300 g truskawek

Wykonanie
Wykonanie ciasta rozpoczynamy od galaretki: wsypujemy proszek do kubka o pojemności 500 ml. i zalewamy wrzącą wodą dokładnie mieszając do całkowitego rozpuszczenia się.
Tak przygotowana galaretkę odstawiamy do całkowitego wystudzenia ( galaretka musi pozostać w stanie płynnym )
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną masę, pod koniec ubijania dodajemy cukier porcjami nadal ubijając, aż piana będzie błyszcząca.
Żółtka roztrzepujemy widelcem i wolniutkim strumienie wlewamy do ubitych białek - ciągle ubijając.
Gdy białka i żółtka zostaną dokładnie połączone, partiami wsypujemy mąkę i proszek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką ( nie polecam nadal ubijać mikserem, najczęściej wychodzi zakalec ).
Tak przygotowany biszkopt przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 195-200 *C na 8-10 min.

Upieczony jeszcze gorący biszkopt przekładamy na wcześniej przygotowany papier wysmarowany oliwą i zwijamy w rulon-roladę.

I tak zwinięty biszkopt pozostawiamy do  całkowitego wystudzenia.


Gdy biszkopt stygnie, przygotowujemy piankę. miskę wykładamy folią spożywczą lub aluminiową.


Następnie do wysokiego naczynia wlewamy śmietankę i ubijamy na średnich obrotach. Następnie dodajemy serek mascarpone i nadal ubijamy do połączenia się śmietanki i serka.
I do tak przygotowanej masy cieniutkim strumieniem wlewamy galaretkę ciągle ubijając na najniższych obrotach. Gotową piankę wstawiamy do lodówki.


Wystudzone ciasto rozwijamy i smarujemy dżemem truskawkowym.


I ponownie zwijamy w roladę, która kroimy w plastry o grubości 1,5-2 cm.


Pocięta roladą wykładamy wcześniej przygotowaną miskę. Układamy dość szczelnie i jak najwyżej.


Na ułożone ciasto  wykładamy naszą piankę truskawkową do której wrzucamy kawałki truskawek i wierz również wykładamy pokrojone truskawki, które później posłużą jako spód.


Zaginamy folię i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Po wyjęciu z lodówki odwijamy folię stawiamy talerz do spodem do góry i odwracamy miskę do góry dnem i przekładamy ciasto na talerz.
I dokorujemy wg uznania.


Smacznego kochani!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz