poniedziałek, 1 maja 2017

Sernik zebra

Serniczek to takie puszyste cudeńko, który w wykonaniu przypomina to słynne babkowe ciasto zebra. Tu natomiast jest ta różnica, że do jego wykonania używamy sera i nutelli.
Przepis na ten serniczek nie jest trudny do zrobienia, nawet dla tych, którzy nie przepadają za pieczeniem. Wprawdzie na pierwszy rzut oka ciasto wygląda dość groźnie i skomplikowanie, ale wcale takie nie jest. Uwierzcie na słowo:)
Przepis na ten sernik wynalazłam w jednaj z kulinarnych gazet.
                                                                             
Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm
Składniki:
Spód:
230 g herbatników pełnoziarnistych
80 g miękkiego masła
Masa serowa:
800 g białego sera śmietankowego np. Strzałkowo
300 g nutelli
250 ml śmietany 30%
100 g białej czekolady 
4 jaja
4 łyżki mąki pszennej
Ponadto:
6-8 suszonych śliwek
1 tabliczka gorzkiej czekolady
tłuszcz do natłuszczenia formy

Wykonanie:
Spód:
Ciastka pokruszyć, wymieszać z rozpuszczonym masłem.
Wylepić dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm
Podpiec w temperaturze 180*C około 15 min.

Masa Serowa:
Ser zemleć
Do twarogu dodać śmietanę i wymieszać
Dodać mąkę, jaja ciągle mieszając ciasto
Ciasto podzielić na dwie równe części
Do jednej części dodać nutellę i dokładnie wymieszać
Do drugiej części dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę i dokładnie wymieszać masę.

Przekładanie do tortownicy:
Śliwki przeciąć na pół.
Na środek tortownicy wylać 3 łyżki ciemnej masy serowej.
Na ciemną masę serową wylać 3 łyżki masy serowej białej.
Masy serowe wylewać na przemian po 3 łyżki do ich wyczerpania
Na wierzchu ułożyć śliwki
Piec około 1 godz. w temeraturze 175*C.
Po upieczeniu i wystudzeniu polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz