piątek, 21 kwietnia 2017

Deser z kaszy jaglanej

Przepis na ten przepyszny deserek podesłała mi koleżanka, zapewniając, że jest obłędny... i się nie pomyliła :)) To cudeńko z kaszy jaglanej w przygotowaniu jest bardzo szybkie, a do tego jak smakuje...nie powiem, bo to trzeba spróbować.

Deser jest dietetyczny  ( konsultowałam z moją panią dietetyk ) więc z czystym sumieniem można go zjeść 120 ml czyli 1/2 pucharka o pojemności 250 ml


SKŁADNIKI:
200 g kaszy jaglanej
1 litr mleka
200 g wiórków kokosowych ( 1 opakowanie )
100 g ksylikonu ( opcionalnie ) ja zamieniłam na 2 łyżki miodu
2 tabliczki gorzkiej czekolady
50 g oleju kokosowego

Powyższe składniki są na 4-5 pucharki o pojemności 250 ml.
Powyższą porcję śmiało można podzielić na pół, i zrobić z połowy porcji jeżeli np. mamy mniejsze pucharki lub chcemy tylko zrobić deser dla 2 osób.

Kaszę jaglaną płuczemy kilka razy w zimnej wodzie,
Mleko zagotować, wsypać kaszę jaglana - ciągle mieszamy do zgęstnienia około 10 min.
Gdy kasza dość mocno napęcznieje wsypujemy ksylikon lub miód ciągle mieszając.
Do kaszy dodajemy wiórki kokosowe i jeszcze chwilkę mieszamy.


Ugotowana kaszę zdejmujemy z gazu i jeszcze ciepłą przekładamy do misy blendera.
Kaszę z wiórkami bardzo dokładnie blendujemy na jednolitą masę.


Następnie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z olejem kokosowym.


Tak przygotowaną masę przekładamy do pucharków warstwami: masa z kaszy i na to rozpuszczona czekolada, na przemian.


Gotowy deser wstawiamy do lodówki na min. 2 godzin.
I mamy pyszny, a do tego dietetyczny deser.
Smacznego









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz