środa, 26 kwietnia 2017

Krokiety kaszubskie

Przepis na te krokiety dostałam całe wieki temu w od pani kucharki w przedszkolu  do którego chodził mój syn, bo bardzo mu smakowały owe krokiety - i tak zostało do dzisiaj - bo gdy robię je na obiad to na prawdę musi być ich bardzo duuuużo. 
Na pierwszy rzut oka wyglądają jak kopytka czy pierogi leniwe, ale w smaku i przygotowaniu jednak troszkę inne. 
Polecam na obiad.



Składniki:
1 kg ziemniaków
2/3 szkl maki
2 łyżki maki ziemniaczanej
2 kiełbasy śląskie lub drobiowe
1-2 jaja
sól, pieprz, zioła, koperek
olej do smażenia

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić
W tym czasie na 1 łyżce oleju podsmażamy kiełbasę wcześniej pokrojoną w kostkę
Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić 
Do zmielonych ziemniaków w misce dodajemy jaja, mąkę i make ziemniaczana, sól, pieprz, zioła i koperek.
Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy, gdy składniki będą dobrze wyrobione dodajemy podsmażoną kiełbasę i ponownie zagniatamy.
Wykładamy gotowe ciasto na stolnicę obsypaną mąką.
Ciasto kroimy na 2-3 cm plastry i ręka wyrabiamy wałeczki, które lekko spłaszczamy palcami.
Tak uformowane  i spłaszczone wałeczki kroimy nożem po lekkim kontem.

Na patelni podgrzewamy olej lub olej kokosowy i wkładamy przygotowane krokiety.




Krokiety podsmażamy z dwóch stron na rumiany kolor, przekładamy na talerz i gotowe.

Krokiety można podawać również z ciemnym sosem i surówką.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz