Na pierwszy rzut oka wyglądają jak kopytka czy pierogi leniwe, ale w smaku i przygotowaniu jednak troszkę inne.
Polecam na obiad.
Składniki:
1 kg ziemniaków
2/3 szkl maki
2 łyżki maki ziemniaczanej
2 kiełbasy śląskie lub drobiowe
1-2 jaja
sól, pieprz, zioła, koperek
olej do smażenia
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić
W tym czasie na 1 łyżce oleju podsmażamy kiełbasę wcześniej pokrojoną w kostkę
Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić
Do zmielonych ziemniaków w misce dodajemy jaja, mąkę i make ziemniaczana, sól, pieprz, zioła i koperek.
Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy, gdy składniki będą dobrze wyrobione dodajemy podsmażoną kiełbasę i ponownie zagniatamy.
Wykładamy gotowe ciasto na stolnicę obsypaną mąką.
Ciasto kroimy na 2-3 cm plastry i ręka wyrabiamy wałeczki, które lekko spłaszczamy palcami.
Tak uformowane i spłaszczone wałeczki kroimy nożem po lekkim kontem.
Na patelni podgrzewamy olej lub olej kokosowy i wkładamy przygotowane krokiety.
Krokiety podsmażamy z dwóch stron na rumiany kolor, przekładamy na talerz i gotowe.
Krokiety można podawać również z ciemnym sosem i surówką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz