środa, 11 stycznia 2017

Ciasto fasolowe z gruszkami

                 

Przepyszne dietetyczne ciasto, takie amerykanskie... Polecam tym wszystkim, którzy po świętach troszeczkę przybrali na wadzę i teraz walczą z wagą... 
Ciasto jest pyszne, zdrowe, szybkie w przygotowaniu i ... takie takie inne. Polecam!!



Porcje: forma 21 cm
   
Składniki:
·                     200 g czerwonej fasoli odsączanej i przepłukanej 
·                     3 jajka 
·                     80 g ksylitolu (lub cukru)  
·                     80 g oleju kokosowego 
·                     30 g mąki kokosowej 
·                     30 g ciemnego kakao bez cukru 
·                     1 cukier waniliowy
·                     1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
·                     1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
·                     szczypta soli 
Dodatkowo: 
·                     4 gruszki 
·                     1/2 szklanki ksylitolu (lub cukru) 
·                     1 łyżeczka cynamonu 
·                     3 gwiazdki anyżu - pominęłam 
·                     sok i skórka z cytryny 
·                     Skórka z pomarańczy
Polewa: 

·                     100 g gorzkiej czekolady, posiekanej 
·                     60 ml śmietany
·                     25 g masła 
·                     40 ml rumu Malibu ( opcjonalnie )




Przygotowanie: 

Gruszki 
1.                 Gruszki obierz, zetnij końce z resztkami kwiatostanów i wydrąż przy pomocy noża, zostaw ogonek ma górze, bo fajnie wygląda. Pomarańczę i cytrynę wyszoruj, sparz wrzątkiem, cienko obierz. 
2.                 W rondelku zagotuj wodę z ksylitolem ( ja nie dodaje ksylitolu), dodaj przyprawy, skórki cytrusów i sok wyciśnięty z cytryny. Do syropu włóż gruszki, gotuj do miękkości 10-20 minut (w zależności od twardości gruszek, ja wole twardsze gruszki - kwestia gustu- sprawdź patyczkiem). Odsącz na sitku. 

Ciasto 
1.                 Do fasoli dodaj jedno jajko, zmiksuj robotem na gładką masę.  
2.                 Olej roztop na małym ogniu. 
3.                 Jajka ubij z ksylitolem (2 minuty na dużych obrotach). 
4.                 Do fasoli dodaj olej, pozostałe jajka, mąkę kokosową, wanilię, proszek do pieczenia, sodę i sól, dokładnie wymieszaj. 
5.                 Formę do pieczenia wyłóż papierem, przelej masę, każdą gruszkę napełnij łyżeczką masy, wstaw do ciast, dociśnij do dna. 
6.                 Piecz 40 minut w 180'C
7. Wystudz i polej roztopiona goszką czekoladą 

Polewa 

1.                  W rondlu podgrzej masło, mleko i Malibu, kiedy masło się stopi zdejmij z ognia, dodaj czekoladę. 

2.                  Po 2 minutach wymieszaj do uzyskania gładkiej masy, polej ciasto kiedy polewa zacznie zastygać.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz