Przepyszne dietetyczne ciasto, takie amerykanskie... Polecam tym wszystkim, którzy po świętach troszeczkę przybrali na wadzę i teraz walczą z wagą...
Ciasto jest pyszne, zdrowe, szybkie w przygotowaniu i ... takie takie inne. Polecam!!
Porcje: forma 21 cm
Składniki:
·
200 g czerwonej fasoli odsączanej i
przepłukanej
·
3 jajka
·
80 g ksylitolu (lub cukru)
·
80 g oleju kokosowego
·
30 g mąki kokosowej
·
30 g ciemnego kakao bez cukru
·
1 cukier waniliowy
·
1/2 łyżeczki proszku
do pieczenia
·
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
·
szczypta soli
Dodatkowo:
· 4 gruszki
·
1/2 szklanki ksylitolu (lub
cukru)
·
1 łyżeczka cynamonu
·
3 gwiazdki anyżu - pominęłam
·
sok i skórka z cytryny
·
Skórka z pomarańczy
Polewa:
·
100 g gorzkiej czekolady,
posiekanej
·
60 ml śmietany
·
25 g masła
·
40 ml rumu Malibu ( opcjonalnie )
Przygotowanie:
Gruszki
1.
Gruszki obierz, zetnij końce z
resztkami kwiatostanów i wydrąż przy pomocy noża, zostaw ogonek ma
górze, bo fajnie wygląda. Pomarańczę i cytrynę wyszoruj, sparz wrzątkiem, cienko obierz.
2.
W rondelku zagotuj wodę z ksylitolem ( ja nie dodaje ksylitolu), dodaj przyprawy, skórki
cytrusów i sok wyciśnięty z cytryny. Do syropu włóż gruszki, gotuj do
miękkości 10-20 minut (w zależności od twardości gruszek, ja wole twardsze gruszki - kwestia gustu- sprawdź patyczkiem).
Odsącz na sitku.
Ciasto
1.
Do fasoli dodaj jedno jajko, zmiksuj
robotem na gładką masę.
2.
Olej roztop na małym ogniu.
3.
Jajka ubij z ksylitolem (2 minuty na dużych
obrotach).
4.
Do fasoli dodaj olej, pozostałe jajka, mąkę kokosową,
wanilię, proszek do pieczenia, sodę i sól, dokładnie wymieszaj.
5.
Formę do pieczenia wyłóż papierem, przelej
masę, każdą gruszkę napełnij łyżeczką masy, wstaw do ciast, dociśnij do
dna.
6.
Piecz 40 minut w 180'C.
7. Wystudz i polej roztopiona goszką czekoladą
Polewa
1.
W rondlu podgrzej
masło, mleko i Malibu, kiedy masło się stopi zdejmij z ognia, dodaj
czekoladę.
2.
Po 2
minutach wymieszaj do uzyskania gładkiej masy, polej ciasto kiedy polewa
zacznie zastygać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz