Piegowate mufiny, szybkie i bardzo proste w przygotowaniu.
Takie małe co nie co na niedziele do kawki.
SKŁADNIKI:
1,5 szkl. mąki
3/4 kostki miękkiego masła
4-5 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
3/4 szkl. cukru
8 łyżek oleju
1 łyżeczka octu
1/2 szkl. maku suchego ( max. 2/3 szkl. maku )
Masło utrzeć z żółtkami i cukrem na puch.
Do utartej masy dodajemy olej ciągle ucierając oraz ocet
Następnie wsypujemy mąkę ciągle ucierając
Po dokładnym utarciu mąki z reszta składników, ubijamy białka i dodajemy do ciasta dokładnie ucierając.
Do tak przygotowanej masy wsypujemy suchy mak i dokładnie ucieramy, tak aby z maku nie powstały zbite grudy.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do porcjowacza do ciast TUTAJ i wyciskamy do blach mufinkowej
Tak przygotowane mufiny wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180*C około 25-30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz