poniedziałek, 23 stycznia 2017

Babeczki pieguski

                                  

Piegowate mufiny, szybkie i bardzo proste w przygotowaniu. 
Takie małe co nie co na niedziele do kawki.
SKŁADNIKI:
1,5 szkl. mąki
3/4 kostki miękkiego masła
4-5 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 cukier waniliowy
3/4 szkl. cukru
8 łyżek oleju
1 łyżeczka octu
1/2 szkl. maku suchego ( max. 2/3 szkl. maku )

Masło utrzeć z żółtkami i cukrem na puch.


Do utartej masy dodajemy olej ciągle ucierając oraz ocet


Następnie wsypujemy mąkę ciągle ucierając


Po dokładnym utarciu mąki z reszta składników, ubijamy białka i dodajemy do ciasta dokładnie ucierając.

Do tak przygotowanej masy wsypujemy suchy mak i dokładnie ucieramy, tak aby z maku nie powstały zbite grudy.

Tak przygotowane ciasto przekładamy do porcjowacza do ciast TUTAJ i wyciskamy do blach  mufinkowej



Tak przygotowane mufiny wkładamy do nagrzanego piekarnika  i pieczemy w temperaturze 180*C  około 25-30 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz