Ten leciutki serniczek wynalazłam w internecie. I powiem tak, bardzo mnie zaintrygował, bo w tedy nie wierzyła, że z jogurtów greckich można wyczarować takie pyszności. Serniczek jest leciutki jak puch, jak chmurka na niebie... Tyle wam tylko powiem, bo tego ciasta naprawdę trzeba skosztować:)))
Składniki
na ciasto:
3
szkl. mąki pszennej
200g masła
5
żółtek
3
łyżki cukru pudru
2
łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta
soli
Wszystkie
składniki bardzo dokładnie wyrobić najlepiej przy pomocy malaksera. Ciasto
podzielić na dwie części, wsadzić do woreczków i umieścić w zamrażarce na 3-4 godziny.
Składniki
na masę jogurtową:
1200g
jogurtów greckich lub Bałkańskich
200g
wiórków kokosowych
1
łyżka budyniu waniliowego
1 cukier waniliowy
5
białek
3/4
szkl. cukru
2
łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny
ponadto:
słoiczek
dżemu z czarnej porzeczki (ja użyłam własnej roboty)
Jogurty
zmiksować z wiórkami, budyniem i ekstraktem. Białka ubić na sztywno z cukrem,
pod koniec ubijania dodać ocet. Dodać do jogurtów i dokładnie wymieszać.
Ciasto wyjąc
z zamrażalki. Blaszkę 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą część
ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko docisnąć. Rozsmarować dżem
porzeczkowy i wylać masę jogurtową. Na wierzch zetrzeć drugą część
ciasta.
Wstawić do
nagrzanego piekarnika i piec ok 1 godzinę w temp. 180 stopni. Piekąc to
ciasto można je zrobić w tortownicy i będziemy mieć tortowy serniczek 28.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz