środa, 9 listopada 2016

Sernik na jogurtach greckich

                              

Ten leciutki serniczek wynalazłam w internecie. I powiem tak, bardzo mnie zaintrygował, bo w tedy nie wierzyła, że z jogurtów greckich można wyczarować takie pyszności. Serniczek jest leciutki jak puch, jak chmurka na niebie... Tyle wam tylko powiem, bo tego ciasta naprawdę trzeba skosztować:))) 
basia od kuchni

Składniki na ciasto:
3 szkl. mąki pszennej
200g masła
5 żółtek
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić najlepiej przy pomocy malaksera. Ciasto podzielić na dwie części, wsadzić do woreczków i umieścić w zamrażarce na 3-4  godziny.

Składniki na masę jogurtową:
1200g jogurtów greckich lub Bałkańskich
200g wiórków kokosowych 
1 łyżka budyniu waniliowego
1 cukier waniliowy
5 białek
3/4 szkl. cukru
2 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny
ponadto:
słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (ja użyłam własnej roboty)

Jogurty zmiksować z wiórkami, budyniem i ekstraktem. Białka ubić na sztywno z cukrem, pod koniec ubijania dodać ocet. Dodać do jogurtów i dokładnie wymieszać.


Ciasto wyjąc z zamrażalki. Blaszkę 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko docisnąć. Rozsmarować dżem porzeczkowy i wylać masę jogurtową. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. 
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 1 godzinę w temp. 180 stopni. Piekąc to ciasto można je zrobić w tortownicy i będziemy mieć tortowy serniczek 28.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz