niedziela, 10 kwietnia 2016

Brioche - francuskie ciasto drożdżowe

                                

No cóż, tu nie ma co się rozpisywać, to ciasto po prostu trzeba upiec i zjeść.
SKŁADNIKI:
500g mąki pszennej
2 jajka
60 g cukru
180 ml mleka ( 3/4 szkl. )
100 g masła ( można je roztopić będzie szybciej )
4 łyżeczki suchych drożdży
300g Nutelli

WYKONANIE:
Ciasto jest dosyć lepkie i tłuste, dlatego warto jest je robić mikserem, ponieważ będzie mocno lepić się do rąk i większość ciasta zostanie nam na rękach.
1. Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki i dokładnie mieszamy
2. Do suchych składników dodajemy jajka i mleko - mleko nie musi być ciepłe, wystarczy temperatura pokojowa


3. Ciasto zarabiamy mikserem na średniej mocy miksera hakiem do ciast drożdżowych około 2-3 min..
4. Dodajemy masło roztopione lub dodajemy po kawałku i dokładnie rozdrabniamy każdy kawałek osobno ( tak jak ja to zrobiłam). 
5. Po dodaniu całego masła ciasto miksujemy jeszcze około 3-4 min.
6. Wyrobione ciasto przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 6 godz., a najlepiej na całą noc.
7. Ciasto powinno podwoić swoja objętość.
8. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy na stolnicy, aby pozbyć się powietrza z ciasta w trakcie wyrastania, 9. Następnie dzielimy ciasto na 4 części, i każdy kawałek wałkujemy na placek o średnicy 25-27 cm o grubości kilku mm. Zalecam to robić na papierze posypanym mąką będzie łatwiej. Zaznaczam, że wałkowanie wcale nie będzie takie proste bo ciasto jest bardzo elastyczne, ale dacie radę. 
10. Wykładamy ciasto do formy ja użyłam tortownicy 26 cm, powinna być większa ( dlatego ja zrobiłam 2 placki) smarujemy Nutellą zostawiając 1 cm od brzegu. Tak samo postępujemy z 3 kolejnymi plackami, z tym, że 4 nie smarujemy na wierzchu Nutellą.
11. Piekarnik nagrzewamy do 180*C, a w tym czasie formujemy gwiazdę.  Na samym środku odciskamy szklanką okrąg. Ostrożnie, ale symetrycznie kroimy ciasto najpierw na 2 połówki, później na ćwiartki. Każdą ćwiartkę przepoławiamy i pozostałe również przepoławiamy - powinno wyjść 16 części z nie uszkodzonym środkiem.
12. No a teraz zaczynamy formować, przy pomocy noża podnosimy dwa kawałki ciasta i skręcamy je na zewnątrz względem siebie - jak na zdjęciu

                                I w ten sam sposób zawijamy pozostałe 14 fragmentów ciasta
13. Ciasto po tych naszych katorgach smarujemy mlekiem posypujemy makie - opcjonalnie i odstawiamy do "ochłonięcia" i lekkiego wyrośnięcia na około 30 min.

A następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30-35 min.
Po upieczeniu najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, ale wystudzone też jest paluszki lizać, chociaż nie wiem czy doczeka tego momentu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz