sobota, 17 sierpnia 2024

Sernik Rabarbarowa Rozkosz (bez pieczenia)

 Bardzo polubiłam serniki na zimno, a najbardziej lubię je zajadać latem. 

Dlatego ciągle z nimi eksperymentuje.

A tym razem postanowiłam zrobić sernik z rabarbarem, jest to wersja bardzo orzeźwiająca, nie słodka. Tak więc na upały w sam raz.

To co zaczynamy!!

Składniki na spód:

1 duże opakowanie herbatników kakaowych (250 g)

1/2 szkl. ulubionej mieszanki bakalii - opcjonalnie

120 g roztopionego masła


Składniki na sernik:

1 kg sera sernikowego w wiaderku

2 zielone galaretki (np. kiwi lub agrestowa)

1 duży serek homogenizowany waniliowy 

250 ml śmietany kremówki 30%


Mus Rabarbarowy:

1 kg rabarbaru

2 zielone galaretki

1/2 szkl. wody


Wykonanie:

Dwie galaretki rozpuszczamy w 1,5 szkl. wrzątku i odstawiamy do wystudzenia.

Mus Rabarbarowy:

Rabarbar obieramy kroimy na 2 cm kawałki i umieszczamy w dużym rondlu z 1/2 szkl. wody. 

Gotujemy na wolnym ogniu do całkowitego rozgotowania, około 20 min.

Wyłączamy gaz, odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie blendujemy.

Ponownie wstawiamy na gaz wsypujemy dwie galaretki i zagotowujemy.

Odstawiamy do wystygnięcia i lekkiego stężenia  - można po wystudzeniu wstawić do lodówki.

Spód:

Ciastka i bakalie wkładamy do blendera i blendujemy.

Przekładamy do wysokiego naczynia.

Rozpuszczone masło wlewamy do ciastek i dokładnie mieszamy do powstania jednolitej masy.

Gotowy spód przekładamy na do blachy wyłożonej papierem do pieczenie i wyrównujemy powierzchnię.

Wstawiamy do lodówki.

Ser i przełożenie:

Ser z wiaderka przekładamy do kielicha blendera i miksujemy na średnich obrotach.

Dodajemy śmietanę kremówkę na przemian z serkiem homogenizowanym.

Na koniec wlewamy wolnym strumieniem rozpuszczone i wystudzone galaretki.

Miksujemy krótko.

Na spód ciasteczkowy wylewamy 1/3 musu rabarbarowego i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

Następnie na mus wylewamy 1/2 masy serowej, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.


Następnie na ser wylewamy kolejną warstwę musu i wstawiamy do zastygnięcia.

Na warstwę musu wylewamy drugą połowę sera i ponownie chłodzimy.

A na koniec na warstwę sera wylewamy pozostałą część musu rabarbarowego i ponownie chłodzimy w lodówce.

Chłodzimy w lodówce minimum 3 godziny, a najlepiej cała noc.

I gotowe, i można zajadać.

Smacznego!!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz