Bardzo szybkie i bardzo proste ciasto bez pieczenia.
Ciasto, które zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Choć robiłam to ciasto bez większego przekonania (nie jestem fanką mas kajmakowych), to przyznaję zrobiło na moim podniebieniu wrażenie.
Słodycz masy przełamana solonymi orzeszkami - niepowtarzalny smak.
Pychota!
To co..., zaczynamy ??!!
Składniki na blachę 30x25 cm:
250 g herbatników kakaowych (4 warstwy x 16 herbatników)
1,5 szkl. mleka
200 g miękkiego masła
400 g mleka w proszku (nie granulowane)
1/2 szkl. cukru
1 puszka masy kajmakowej
200 g orzechów ziemnych solonych
100 g czekolady deserowej + 20 g masła
Wykonanie:
W wysokim garnku podgrzać mleko, cukier, masło. Odstawić do przestudzenia.
- Na suchej patelni uprażyć orzechy. Odstawić do wystudzenia.
- Do ostygniętej półmasy dodawać partiami mleko w proszku miksując na średnich obrotach.
- Na blachę wyłożyć papier do pieczenia.
- Dno blachy wyłożyć warstwą herbatników kakaowych.
- Następnie rozprowadzić połowę masy mlecznej, przykryć warstwą herbatników.
- Na herbatniki wyłożyć połowę puszki masy kajmakowej i kolejna warstwa herbatników.
- Następnie wykładamy pozostałą część masy mlecznej i przykrywamy koleją warstwą herbatników.
- Na wierzch wykładamy pozostała część masy kajmakowej i posypujemy uprażonymi orzechami.
- W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i polewamy równomiernie całe ciasto.
- Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
I gotowe można zajadać!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz