To najszybszy jabłecznik jaki kiedykolwiek robiłam. W smaku słodko winny, ale też bardzo pyszny.
Więc na pewno wykorzystają go osoby zabiegane i takie, którym właśnie przyszła ochota na ciasto.
Składniki:
2 duże paczki herbatników
1,5 kg jabłek
2 galaretki cytrynowe lub agrestowe
1 szkl. wrzącej wody
2 kremy karpatki
0,5 litra mleka
3/4 kostki masła
1 tabliczka gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzącej wody i odstawiamy do wystudzenia.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda i kroimy w kostkę.
Do rondla wlewamy trochę wody, wkładamy jabłka i prażymy do miękkości.
Z 0,5 litra mleka olewamy 1/2 szk.
Pozostałe mleko zagotowujemy, w szklance rozprowadzamy masę karpatkową i wlewamy do gotującego się mleka.
Mieszamy do powstania gęstej masy.
Odstawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło miksujemy i dodajemy po łyżce kremy i ucieramy do powstania gładkiej masy.
Do uprażonych jabłek dodajemy przygotowaną galaretkę.
Formę Wykładamy folią aluminiową i układamy herbatniki, a na herbatniki wykładamy tęrzejącą masę jabłkową.
Na Jabłka wykładamy kolejną warstwę herbatników, na herbatniki wykładamy masę budyniową, a na masę kolejna warstwę herbatników.
Herbatniki polewamy roztopiona w kąpieli wodnej czekoladą.
Gotowe ciasto wkładamy do lodówki.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz