niedziela, 12 lutego 2023

Ciasto Jesienne

 To najszybszy jabłecznik jaki kiedykolwiek robiłam. W smaku słodko winny, ale też bardzo pyszny.

Więc na pewno wykorzystają go osoby zabiegane i takie, którym właśnie przyszła ochota na ciasto.

Składniki:

2 duże paczki herbatników

1,5 kg jabłek

2 galaretki cytrynowe lub agrestowe

1 szkl. wrzącej wody

2 kremy karpatki 

0,5 litra mleka

3/4 kostki masła

1 tabliczka gorzkiej czekolady


Wykonanie:

Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzącej wody i odstawiamy do wystudzenia.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda i kroimy w kostkę.

Do rondla wlewamy trochę wody, wkładamy jabłka i prażymy do miękkości.

Z 0,5 litra mleka olewamy 1/2 szk.

Pozostałe mleko zagotowujemy, w szklance rozprowadzamy masę karpatkową  i wlewamy do gotującego się mleka.

Mieszamy do powstania gęstej masy. 

Odstawiamy do wystudzenia.

Miękkie masło miksujemy i dodajemy po łyżce kremy i ucieramy do powstania gładkiej masy.

Do uprażonych jabłek dodajemy przygotowaną galaretkę.

Formę Wykładamy folią aluminiową  i układamy herbatniki, a na herbatniki wykładamy tęrzejącą masę jabłkową.

Na Jabłka wykładamy kolejną warstwę herbatników, na herbatniki wykładamy masę budyniową, a na masę kolejna warstwę herbatników.

Herbatniki polewamy roztopiona w kąpieli wodnej czekoladą.

Gotowe ciasto wkładamy do lodówki.

Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz