sobota, 16 lipca 2022

Sernik na zimno z musem truskawkowym

 Bardzo lekki, bardzo pyszny i do tego bardzo prosty w wykonaniu serniczek.

Nie zastąpiony na upalne dni.

Polubi go każdy nawet ten co nie jada ciast, a ci co na diecie skuszą się bo temu sernikowi jeszcze nikt się nie oparł.









Składniki na blachę 24 x24 cm:

Spód:

1 duże opakowanie herbatników maślanych lub wieloziarnistych

200 g nutelli


Masa Serowa:

1 wiaderko sera twarogowego lubionego 

1 cukier waniliowy

250 ml śmietanki 30% lub mleka zagęszczonego

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

80 g cukru ( można pominąć)

2 galaretki cytrynowe lub ananasowe + 1 łyżeczka żelatyny


Mus Truskawkowy

650 g truskawek świeżych lub mrożonych

2 galaretki czerwone + 1 łyżeczka żelatyny

50 g cukru (można pominąć)

1/2 szkl. wody

Sok z cytryny


Wykonanie:

Truskawki myjemy i pozbywamy się szypułek.

Wkładamy do garnka o szerokim dnie, wlewamy wodę i wstawiamy na palnik na wolny ogień, ciągle mieszając.

Dodajemy cukier - opcjonarnie.

Gdy truskawki się dobrze zgotują wsypujemy 2 galaretki i dokładnie mieszamy

Pozostawiamy do zagotowania, wyłączamy palnik i pozostawiamy do wystygnięcia, dodajemy sok z cytryny, a następnie blendujemy na jednolitą masę.

Herbatniki zblendować i dodać nutelle, dokładnie wymieszać.

Tak przygotowaną masę wyłożyć na torownicę wyłożoną folią aluminiową i wstawić do lodówki.


Galaretki +żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić do przestygnięcia.

Ser przełożyć do kielicha miksującego, dodać cukier waniliowy i cukier, wlać śmietankę i zaczynamy ucierać.

Wlać ekstrakt waniliowy i nadal ucierać na najniższych obrotach.

Następnie wlać rozpuszczone galaretki i dobrze rozprowadzić w całej masie.

Gotową masę wylać na przygotowany wcześniej spód, wyrównać i ponownie wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia (około 45 min.).

Na zastygnięty ser wylać mu truskawkowy o ponowie wstawić do lodówki na min 3 godz., a najlepiej na całą noc.

I gotowe.

Można zajadać!!

Smacznego!!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz