sobota, 5 lutego 2022

Oponki serowe

         Przepis na oponki serowe jest chyba tak stary jak świat, ale chyba nie ma też na świecie nikogo, kto nie zna ich smaku i nie pamięta ich z dzieciństwa.

Dlatego dzisiaj zapraszam na przepyszne  i bardzo szybkie w wykonaniu oponki serowe - smak mojego dzieciństwa.








Składniki na około 50 szt. oponek i tyle samo "groszków":

450 g maki pszennej + około 3/4 szkl. mąki do podsypania

300 g twarogu

1/2 szkl. cukru

3 żółtka + 1 jajko całe

100 ml śmietany lub jogurtu greckiego

1 cukier waniliowy

1 kieliszek spirytusy


Dodatkowo:

cukier puder do osypania 

2 kostki smalcu lub 1 szkl. oleju


Wykonanie:

Twaróg przeciskamy przez pracę.

Wszystkie składniki umieszczamy w głębokiej misce i zaczynamy zagniatać ciasto do częściowego połączenia się składników.

Następnie wykładamy ciasto na blat podsypujemy mąką i zagniatamy do całkowitego połączenia się składników w jednolite ciasto.

Ciasto powinno być elastyczne i lekko klejące.

Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość 1,5 - 2 cm na blacie posypanym mąk i wykrawamy szklanką koła, a następnie zakrętką wykrawamy dziurkę w środku. Wycięte środki - "groszki" również smażę (to największy przysmak mojego syna)

W dużym rondlu roztapiamy smalec (lub wlewamy olej) i doprowadzamy do wrzenia.

Na gorący olej wkładamy nasze oponki i smażymy około 1 min. na każdej ze stron.


Gotowe oponki wykładamy na papierowy ręczni.

Lekko przestudzone oponki obtaczamy w cukrze pudrze.


I gotowe, można zajadać!

Smacznego!!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz