Przepis na oponki serowe jest chyba tak stary jak świat, ale chyba nie ma też na świecie nikogo, kto nie zna ich smaku i nie pamięta ich z dzieciństwa.
Dlatego dzisiaj zapraszam na przepyszne i bardzo szybkie w wykonaniu oponki serowe - smak mojego dzieciństwa.
Składniki na około 50 szt. oponek i tyle samo "groszków":
450 g maki pszennej + około 3/4 szkl. mąki do podsypania
300 g twarogu
1/2 szkl. cukru
3 żółtka + 1 jajko całe
100 ml śmietany lub jogurtu greckiego
1 cukier waniliowy
1 kieliszek spirytusy
Dodatkowo:
cukier puder do osypania
2 kostki smalcu lub 1 szkl. oleju
Wykonanie:
Twaróg przeciskamy przez pracę.
Wszystkie składniki umieszczamy w głębokiej misce i zaczynamy zagniatać ciasto do częściowego połączenia się składników.
Następnie wykładamy ciasto na blat podsypujemy mąką i zagniatamy do całkowitego połączenia się składników w jednolite ciasto.
Ciasto powinno być elastyczne i lekko klejące.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość 1,5 - 2 cm na blacie posypanym mąk i wykrawamy szklanką koła, a następnie zakrętką wykrawamy dziurkę w środku. Wycięte środki - "groszki" również smażę (to największy przysmak mojego syna)
W dużym rondlu roztapiamy smalec (lub wlewamy olej) i doprowadzamy do wrzenia.
Na gorący olej wkładamy nasze oponki i smażymy około 1 min. na każdej ze stron.
Gotowe oponki wykładamy na papierowy ręczni.
Lekko przestudzone oponki obtaczamy w cukrze pudrze.
I gotowe, można zajadać!
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz