czwartek, 4 listopada 2021

Śledzie po węgiersku

 O tych śledziach można powiedzieć tylko tyle lub aż tyle, że są przepyszne i najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam.








Składniki:

4 płaty śledziowe solone

200 g pieczarek

1 papryka

1 cebula

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

1/2 łyżeczki wędzonej papryki

1/4 łyżeczki papryki chili

1/4 łyżeczki soli lub mniej

1/2 łyżeczki cukru

3 łyżki oliwy

3 łyżki koncentratu pomidorowego

6 łyżek wody

5 łyżki octu spirytusowego 10%

Wykonanie:

  • Filety śledziowe przełożyć do miski, zalać zimna wodą i odstawić w chłodne miejsce na 3-4 godziny.
  • Cebule obrać i pokroić w pół pióra.
  • Paprykę umyć usunąć gniazdo i pokroić w plastry.
  • Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry.
  • Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, dodać cebule i podsmażyć 2 min.  Dodać pokrojone pieczarki i odrobinę posolić. Smażyć do momentu aż pieczarki puszczą wodę, do pieczarek dodajemy pokrojona paprykę.


  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, i podsmażyć przez około 5 min.
  • Następnie dodać koncentrat pomidorowy, wodę resztę cukru i ocet. 
  • Doprawić przyprawami: papryką słodka, wędzoną chili, całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
  • Po zagotowaniu od razu wyłączyć palnik i pozostawić do przestygnięcia.
  • Filety śledziowe wyjąć z wody osuszyć na papierowym ręczniku  i pokroić w plastry o szerokości 2-3 cm. Pokrojone śledzie przełożyć na patelnię i dokładnie wymieszać z sosem.
  • Gotowe śledzie przełożyć do słoików i zakręcić. Następie wystudzone wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Smacznego!!
Buen Provecho!!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz