O tych śledziach można powiedzieć tylko tyle lub aż tyle, że są przepyszne i najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam.
4 płaty śledziowe solone
200 g pieczarek
1 papryka
1 cebula
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1/4 łyżeczki papryki chili
1/4 łyżeczki soli lub mniej
1/2 łyżeczki cukru
3 łyżki oliwy
3 łyżki koncentratu pomidorowego
6 łyżek wody
5 łyżki octu spirytusowego 10%
Wykonanie:
- Filety śledziowe przełożyć do miski, zalać zimna wodą i odstawić w chłodne miejsce na 3-4 godziny.
- Cebule obrać i pokroić w pół pióra.
- Paprykę umyć usunąć gniazdo i pokroić w plastry.
- Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry.
- Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, dodać cebule i podsmażyć 2 min. Dodać pokrojone pieczarki i odrobinę posolić. Smażyć do momentu aż pieczarki puszczą wodę, do pieczarek dodajemy pokrojona paprykę.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, i podsmażyć przez około 5 min.
- Następnie dodać koncentrat pomidorowy, wodę resztę cukru i ocet.
- Doprawić przyprawami: papryką słodka, wędzoną chili, całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
- Po zagotowaniu od razu wyłączyć palnik i pozostawić do przestygnięcia.
- Filety śledziowe wyjąć z wody osuszyć na papierowym ręczniku i pokroić w plastry o szerokości 2-3 cm. Pokrojone śledzie przełożyć na patelnię i dokładnie wymieszać z sosem.
- Gotowe śledzie przełożyć do słoików i zakręcić. Następie wystudzone wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Smacznego!!
Buen Provecho!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz