piątek, 29 stycznia 2021

Ciasto Murzynek

 Murzynek, wersji tego ciasta pewnie jest dziesiątki, a może i setki.

Jednak ja pamiętam to ciasto jeszcze ze swojego dzieciństwa. I to właśnie na tym cieście wszystkie dziewczyny, kobiety i żony w mojej rodzinie uczyły się swoich pierwszych kulinarnych kroków w kuchni - ja również. W moim zeszycie z przepisami jest ono jako pierwsze, bo to własnie od tego ciasta zaczęła się moja kulinarna przygoda, która trwa do dzisiaj.😄

Ciasto jest mega proste, nawet największemu beztalenciu kulinarnemu (w takowych nie wierzę) wyjdzie. Smakiem bardzo przypomina ciasto czekoladowe, do tego jest bardzo puchate i wilgotne, przez co długo zachowuje świeżość.  

Polecam wszystkim i gwarantuje nie będzie zakalca, bo to ciasto zawsze wychodzi.















Składniki do rozpuszczenia:

1 1/2 kostki masła 

1 1/3 szkl. cukru

1 cukier waniliowy

3 łyżki kakao

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 

1/2 szkl. wody


  • Wszystkie składnik wkładamy do garnka i wstawiamy na gaz do całkowitego rozpuszczenia, mieszając aby się nie przypaliło, jednak nie zagotowujemy.

  • Po rozpuszczeniu wszystkich składników odlewamy 1/2 szkl. i odstawiamy - będzie to polewa na ciasto.
  • Pozostałą część pozostawiamy w garnku do całkowitego wystygnięcia ( musi być zimne inaczej ciasto się zważy przy wyrabianiu).

Pozostałe składniki:

2 szkl. mąki tortowej BASIA

4 jaja

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka posiekanych ulubionych orzechów lub migdałów


  • Gdy nasze rozpuszczone składniki wystygły wbijamy jajka i zaczynamy miksować mikserem na średnich obrotach do połączenia się składników.
  • Następnie dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i nadal miksujemy.

  • Na koniec wsypujemy orzechy i delikatnie mieszamy łyżką
  • Blachę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.
  • Gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i pieczemy 45 min. do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie polewamy odłożoną polewą.

  • I gotowe i smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz