poniedziałek, 21 sierpnia 2017

Świderki drożdżowe

Ciasto drożdżowe to w moim domu podstawa, zawsze kiedy zadaje pytanie:
Co upiec na weekend?
Co słyszę...
Najlepiej zrób drożdżówkę.
Może dlatego tak wiele jej odmian jest na moim blogu.



Tortownica 24 cm.
Składniki na ciasto:

500 g maki tortowej BASIA
4-5 żółtek
200 ml. ciepłego mleka
1 opakowanie drożdży instant lub 50 g świeżych drożdży
1/2 szkl. cukru
1 białko do posmarowania ciasta
100 g roztopionego masła

dodatkowo pierwsza wersja "farszu":
garść płatków migdałowych
50 g miękkiego masła
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru brązowego

druga wersja "farszu"
Powidła śliwkowe lub z czarnej porzeczki
garść płatków migdałowych

Wykonanie:
Wykonanie ciasta drożdżowego znajdziecie Tutaj, ponieważ za każdym razem robię tak samo.

Przygotowanie "farszu":
Bardzo miękkie masło dokładnie rozcieramy pędzelkiem kuchennym. Następnie dodajemy cukier, który dokładnie mieszamy z masłem. A na sam koniec dodajemy cynamon, który również dokładnie mieszamy.

Gdy mamy gotowe ciasto, rozwałkowujemy go na prostokąt o grubości około 2-3 mm ( wielkość około 30cm x 25cm ). Na tak rozwałkowane ciasto wykładamy wcześniej przygotowany "farsz" z masła lub powidła. Rozsmarowujemy go na całej powierzchni ciasta zostawiając margines 1 cm na każdym brzegu, i lekko posypujemy płatkami migdałowymi. Tak przygotowane ciasto zwijamy jak najciaśniej w rulon. I kroimy na plastry o grubości 2-3 cm ( jak kto lubi ), tak pokrojone plastry układamy w tortownicy.


Tak przygotowane ciasto odstawiamy do odpoczynku i wyrośnięcia na 25-30 min.
Gdy ciasto wyrośnie, czasami wyrośnie tak, że zostają puste miejsca nie wypełnione ciastem - ale nie martw się, bo podczas pieczenia jeszcze wyrośnie i wszystko ładnie powypełnia. Smarujemy ciasto roztrzepanym białkiem posypujemy resztą płatków migdałowych i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 *C na 30-40 min.



Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz