Długo się zastanawiałam dlaczego taka nazwa:)) I dotarło to dopiero do mnie, gdy zrobiłam to ciasto. Jest na prawdę popaprane i to popapranie nadaje ciastu efekt i niesamowity smak. Uważam, że powinie pojawić się na każdym stole, a w szczególności na stole świątecznym.
Polecam.
Blacha o wymiarach 24x36 cm
Składniki na ciasto
5 jaj
1 szkl. mąki
3/4 szkl. cukru
1/4 szkl. oleju
1/2 szkl. wiórek kokosowych
1 łyżeczka kakao
1 szkl. maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę
3/4 litra mleka
2 budynie śmietankowe bez cukru
1/2 szkl. cukru pudru ( ja dodałem cukier kryształ )
1 kostka masła
Dodatkowo
sloiczek dżemu z czarnej pożeczki
100g orzechów włoskich
70 ml. alkoholu ( u mnie wino
wiórki kokosowe do posypania
polewa czekoladowa
WYKONANIE:
Zaczynamy od ugotowania budyniu:
2 szkl. mleka zagotować , w pozostałej części mleka rozrobić budyń i dodać cukier, gdy mleko sie zagotuje wlewamy rozrobione budynie ciągle mieszając do całkowitego zgęstnienia. Tak przygotowaną "bazę" pod masę odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdy będą sztywne, dodajmy żółtka i dokładnie miksujemy. następnie wsypujemy cukier i stopniowo dolewamy olej, ciągle miksując. Na samym końcu dodajemy przesiana mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i w tedy już delikatnie mieszamy drewnianą łyżką., aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Ciasto dzielimy na 3 równe. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej wiórki kokosowe, a do trzeciej wsypujemy mak. Oczywiście każda z trzech porcji dokładnie mieszamy.
Blachę wykładamy pergaminem. do formy wylewamy ciasto z kakao, następnie wylewamy nieregularnie ciasto z makiem, a na końcu wylewamy nierówno ciasto z wiórkami kokosowymi.
Placek pieczemy 20-25 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do temp. 180 *C
Gdy placek się piecze, a nasz budyń już całkowicie wystygnął, przygotowujemy masę.
Masło dokładnie rozcieramy mikserem na puszystą i błyszczącą masę, następnie do masła dodajemy partiami budyń ciągle miksując. Gdy dodamy już cały budyń jeszcze chwilę miksujemy do dokładnego połączenia się składników. następnie dolewamy bardzo powoli alkohol około 25 ml. i dokładnie miksujemy do powstania jednolitej masy.
Wystudzone ciasto przekroić na 2 placki. Spód kropimy pozostałym alkoholem. Na placek wykładamy większą część masy i przykrywamy 2 plackiem, który również nasączamy alkoholem. Na wierzchu wyłożyć pozostałą część masy na masę wyłożyć kupkami dżem z czarnej porzeczki, następnie posypać posiekanymi orzechami i wtedy polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz