I wyszła obłędna, i warta polecanie. I przyznaje, że żal było ją zjeść, bo tak efektownie wyglądała na stole - I na pewno na stole zrobi istną furorę.
Polecam szczególnie na zbliżające się Święta.
Składniki na tortownicę 24 cm
1 Słoik pieczarek konserwowych ( użyłam z Biedronki )
1 pęczek szczypiorku
3 marchewki
1 słoik selera konserwowego
4 jajka
3 ziemniaki
1 filet piersi z kurczaka
1 puszka kukurydzy
3-4 ogórki kiszone
1 mały słoik majonezu
1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego
przyprawy: sól,pieprz ziołowy, prawdziwy, papryka, chili, bazylia, zioła prowansalskie, przyprawa gyrosa lub przyprawa do kurczaka
WYKONANIE
- Pierś myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze części. Dodajemy przyprawę do gyrosa, mieszamy, a następnie smażymy na oleju. Po usmażeniu piersi odstawiamy do wystudzenia.
- Ziemniaki, jajka, marchewkę gotujemy jak na tradycyjną sałatkę, studzimy i obieramy.
- Pieczarki, seler i kukurydzę odsączamy z zalewy.
- Wszystkie składniki w oryginalnym przepisie są tarte na tarce, ja jednak uznałam, że będzie z tej sałatki mamałyga dlatego wszystkie warzywa drobno pokroiłam w kosteczkę.
- Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy szczelnie folią aluminiową.
- Na dnie tortownicy układamy pieczarki kapeluszami do spodu tortownicy.
- Pieczarki posypujemy szczypiorkiem
- Na szczypiorek wykładamy pokrojoną marchewkę i posypujemy wszystkimi przyprawami:sól, pieprz, bazylia, papryka, chili, zioła prowansalskie
- Smarujemy nie wielką ilością majonezu
- Na majonez wykładamy przestudzonego kurczaka
7. Wykładamy pokrojone w kostkę ogórki
8. Smarujemy kolejną cienką warstwą majonezu
9. Następnie wykładamy seler i kukurydzę
10. Na kukurydzę wykładamy pokrojone jajka i ponownie smarujemy cienka warstwą majonezu
11. Majonez posypujemy ponownie przyprawami
12. Na sam koniec wykładamy pokrojone ziemniaki
13. Zakrywamy szczelnie folią aluminiową i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na
całą noc.
14. Następnego dnia zdejmujemy folię, a w to miejsce przykładamy duży płytki talerz lub paterę i
tortownice odwracamy do góry nogami, ściągamy obręcz tortownicy i delikatnie ściągamy
folię i ukazuje się nam takie cudo.
Smacznego:))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz