Nawet ja czasem idę na łatwiznę i wcale się tego nie wstydzę.
Bo w ciepłe czy upalne dni najlepszy jest sernik na zimno z musem z truskawek - dziś jedna z wielu wersji, która na pewno zachwyci was smakiem i swoją lekkością.
To co zaczynamy...?!
Składniki:
1 op. sernika na zimno
0,5 litra mleka zimnego
2 serki homogenizowane waniliowe
2 galaretki borówkowe
3 galaretki truskawkowe
1 duże op herbatników maślanych
1 kg truskawek
Przygotowanie:
Blachę 20x28 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Galaretki borówkowe rozpuść w 1/2 szkl. gorącej wody i dokładnie wymieszaj, odstaw do przestudzenia.
Na dnie wyłóż herbatniki
Do wysokiego naczynia wlej mleko wsyp proszek i postępuj zgodnie z tym co na opakowaniu.
Dodaj serki homogenizowane i nadal ubijaj.
Następnie wlej wolnym strumieniem rozpuszczoną galaretkę i nadal miksuj już na niskich obrotach.
Gotowy sernik wylej na herbatniki i wstaw do lodówki.
Mus truskawkowy
Truskawki umyj i wykrój szypułki duże przekrój na mniejsze, wlej 1/2 szkl. wody i gotuj do całkowitego rozpadu owoców (około 15-20 min).
Rozgotowane truskawki dokładnie zblenduj, a następnie wsyp proszek galaretek truskawkowych i wstaw ponownie na gaz dokładnie mieszając, zagotuj.
Gotowy mus odstaw do przestygnięcia.
Gdy mus zaczyna lekko zastygać wylej na zastygnięty sernik i ponownie wstaw do lodówki.
Pozostaw w lodówce na 3-4 godziny.
I gotowe można zajadać.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz