czwartek, 12 czerwca 2025

Kolorowy Serniczek na zimno

 Nawet ja czasem idę na łatwiznę i wcale się tego nie wstydzę.

Bo w ciepłe czy upalne dni najlepszy jest sernik na zimno z musem z truskawek - dziś jedna z wielu wersji, która na pewno zachwyci was smakiem i swoją lekkością.

To co zaczynamy...?!








Składniki:

1 op. sernika na zimno

0,5 litra mleka zimnego 

2 serki homogenizowane waniliowe

2 galaretki borówkowe

3 galaretki truskawkowe 

1 duże op herbatników maślanych

1 kg truskawek 

 

Przygotowanie:

Blachę 20x28 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Galaretki borówkowe rozpuść w 1/2 szkl. gorącej wody i dokładnie wymieszaj, odstaw do przestudzenia. 

Na dnie wyłóż herbatniki 

Do wysokiego naczynia wlej mleko wsyp proszek i postępuj zgodnie z tym co na opakowaniu.

Dodaj serki homogenizowane i nadal ubijaj. 

Następnie wlej wolnym strumieniem rozpuszczoną galaretkę i nadal miksuj już na niskich obrotach.

Gotowy sernik wylej na herbatniki i wstaw do lodówki. 

Mus truskawkowy

Truskawki umyj i wykrój szypułki duże przekrój na mniejsze, wlej 1/2 szkl. wody i gotuj do całkowitego rozpadu owoców (około 15-20 min).

Rozgotowane truskawki dokładnie zblenduj, a następnie wsyp proszek galaretek truskawkowych i wstaw ponownie na gaz dokładnie mieszając, zagotuj.

Gotowy mus odstaw do przestygnięcia.

Gdy mus zaczyna lekko zastygać wylej na zastygnięty sernik i ponownie wstaw do lodówki.

Pozostaw w lodówce na 3-4 godziny. 

I gotowe można zajadać.

Smacznego!! 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz