Dzisiaj przepyszne bułeczki drożdżowe z serem i jagodami.
Jak dla mnie obydwie wersje bułeczek są obłędne, a do tego mięciutkie jak gąbeczka.
Składniki na 18 bułeczek.
500 g mąki pszennej
25 dkg świeżych drożdży lub 1 opakowanie drożdży suchych
250 ml ciepłego mleka
60 g masła - roztopionego
80 g cukru
1 jajko
1 żółtko
1 cukier waniliowy
szczypta soli
Nadzienie serowe:
400 g twarogu tłustego lub półtłustego (broń Boże z wiaderka)
70 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 żółtko
1 opakowanie budyniu śmietankowego 40 g
dodatkowo:
1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek.
lub
200 g świeżych jagód
1/2 opakowania suchego kiślu
2 łyżeczki cukru - opcjonalnie
Wykonanie:
Zrobić rozczyn ze świeżych drożdży w małej miseczce - rozkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę mleka, wyrobić gesty zaczyn. Zaczyn powinien mieć konsystencje gęstej śmietany.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy używamy drożdży suchych wystarczy połączyć z wszystkimi składnikami i wyrobić ciasto.
DOBRA RADA:
Zawsze składniki do zaczynu odbieramy z odmierzonych składników na ciasto.
Masło roztopić i odstawić aby przestygło.
Mąkę, cukry, oraz sólwymieszać, dodać jajko i żółtko, wyrośnięty zaczyn i zacząć wyrabiać ciasto, wlewamy letnie mleko. I ciasto zaczynamy wyrabiać około 8 min. Następnie dodajemyroztopione masło i ponowniewyrabiamy kilka minut, aż masło się wchłonie i powstanie elastyczne, gładkie i miękkie ciasto.
Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1, 5 godz. ( u mnie jest najczęściej około 1 godz.).
Nadzienie serowe:
Twaróg przełożyć do naczynia i rozgnieść widelcem (można zmielić), dodać cukry, żółtko oraz proszek budyniowy i dokładne wymieszać. Gotowe.
Jagody:
Do miseczki wsypać umyte jagody, kisiel i cukier i delikatnie wymieszać. Gotowe.
Wykonanie bułeczek:
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, trzeba odgazować.
Przełożyć na blat i podsypując lekko mąką rozwałkować na bardzo duży prostokąt około 60x35 cm.
Prostokąt przeciąć nożem na pół wzdłuż najdłuższego boku, a następnie każdą z połówek ciasta pociąć na prostokąty o wymiarach 7x15 cm.
Nastepnie nacinamy paski na jednym z krótszych boków, grubość 1,5 cm prawie do połowy.
Na nienaciętą część nakładamy nadzienie serowe i zwijamy bułeczki i jednocześnie dociskamy boki (ja lekko podwijam ciasto do środka).
Gotowe bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie. Ponownie przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia u mnie 20 min, następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 170*C i pieczemy 20 minut - piekę na programie "pieczenie konwekcyjne" ale może być termoobieg lub tradycyjnie.
Upieczone bułeczki studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz