Pracy przy nim tyle co nic, a wygląd, zapach i smak po prostu zniewalają od pierwszego kęsa.
Polecam wszystkim na wszystkie uroczystości rodzinne i nie tylko, bo warto.
Na 100% zrobi furorę
Składniki na 1 bochen:
500 g mąki pszennej do wypieku chleba typ 750 ( do kupienia w dużych marketach, ja kupiłam w Selgrosie )
400 ml ciepłej przegotowanej wody
1 łyżeczka soli
25 g świeżych drożdży
10 pokrojonych czarnych oliwek
6 drobno pokrojonych suszonych pomidorów
kilka pestek dyni ( wyjętych ze słoika gdzie były suszone pomidory )
1 łyżeczka bazylii
kminek - jak kto lubi
Wykonanie:
Oliwki odsączamy z wody i kroimy, to samo robimy z pomidorami.
Make przesiewamy przez sito do wysokiej miski, robimy dołek dodajemy drożdże i wlewamy wodę mieszając łyżka do rozpuszczenia się drożdży.
Następnie ręką lub hakami wyrabiamy cisto drożdżowe.
Ciasto po wyrobieniu powinno być elastyczne i odchodzić od ręki lub haków.
Do wyrobionego ciasta dodajemy sól, pokrojone oliwki, pomidory, bazylię i kminek.
lekko wyrabiamy ręka do całkowitego połączenia się dodatków.
Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do potrojenia się objętości ciasta.
Wyrośnięte ciasto, przekładamy na stolnicę lub blat oprószony mąką i lekko wyrabiamy.
Z wyrobionego ciasta formujemy bochenek, zawijając brzegi pod spód. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym lun na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Gotowy chlebek nacinamy na krzyż i posypujemy kminkiem.
Chlebek pozostawiamy do odpoczynku na 15 min.
Piekarnik nagrzewamy do 230*C i wstawiamy nasz bochenek, pieczemy w tej temperaturze 15 min., a następnie zmniejszamy temperaturę do 180*C i pieczemy jeszcze 25-30 min. do zarumienienia się skórki.
Po upieczeniu jeszcze gorący chlebek wykładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia.
I można zajadać.
Najlepszy suchy lub z masełkiem czosnkowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz