poniedziałek, 4 grudnia 2017

Ciastka kokosowe

Takie sentymentalne, takie troszkę z dzieciństwa. Bo gdy sięgam do czasów szkoły podstawowej, a może i jeszcze dalej to czuje ich smak taki pełen kokosa i słodyczy. Hymmm kruche ciasto cieniutka warstwa powideł z czarnej porzeczki duża i gruba beza kokosowa - sama słodycz, pychota...
A ciastko powstało dzięki nadmiarowi nie wykorzystanych białek z ciast drożdżowych.



Składniki na ciasto:
300 g mąki pszennej
70 g cukru pudru
180 g masła zimnego
3 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany ( pominęłam )

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy ręcznie lub w melakserze.
Blachę o wymiarach 30cm x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia na które wykładamy rozwałkowane ciasto na grubość około 6 mm, które następnie schładzamy w lodówce.


Ponadto:
3 białka + białka pozostałe z innych ciast ( maksymalnie 8 białek )
dżem z czarnej porzeczki
szczypta soli
150 g drobnego cukru
100 g wiórków kokosowych


Schłodzone ciasto wysmarować dżemem.


W misce miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywna pianę.
Stopniowo dodawać po łyżce cukru, cały czas ubijając. Powinna powstać błyszcząca piana bezowa. Dodać wiórki kokosowe i zmiksować bezę kokosową.


Bezę następnie wyłożyć na kruchy spód wysmarowany dżemem.


Pianę kokosową wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170*C i piec 40 min., a następnie skręcamy piekarnik do 140*C i suszymy jeszcze około 1 godziny.
Beza powinna być sucha i krucha.
Następnie kroimy w kwadraty.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz