Ja również jestem jej fanką, ale od 3 lat jestem wprost uzależniona od czekolady gorzkiej z solonymi pistacjami. Nie, nie, nie szukajcie jej w sklepie bo jej tam nie ma. Pierwszy raz czekoladę z solonymi pistacjami zajadałam jakieś 3 lata temu płynąc promem do Szwecja i tak mi posmakowała, że zrobiłam baaaaaaardzo duży jej zakup. A od dzisiaj już będę ją robić sama, i to jest super.
Tortownica o średnicy max 21 cm lub mniejsza
Składniki:
250 ml mleka
180 g masła z lodówki
8 łyżek kakao DEKOMORENO
50 g mleka w proszku
1,5 łyżki ksylitonu do posłodzenia wg uznania można dać więcej
200 g pistacji solonych lub innych orzechów: włoskich ziemnych, laskowych, migdałów
Przygotowanie:
Mleko zagotować, zmniejszyć gaz do minimum i dodać pokrojone w kostkę zimne masło oraz dodać kakao.
Wszystko dokładnie wymieszać , a następnie odstawić do wystudzenia.
Po przestudzeniu wsypać mleko w proszku i dokładnie zmiksować mikserem.
Tak przygotowaną masę przełożyć w połowie do tortownicy wysypać 2/3 posiekanych orzechów, a następnie wyłożyć drugą część masy czekoladowej.
Masę dobrze wyrównać i wysypać resztą orzechów.
Tak przygotowaną czekoladę wstawiamy do lodówki na minimum 3 godz., a najlepiej na całą noc.
I gotowe.
Pyszna gorzka czekolada z pistacjami, paluszki lizać.
Smacznego!
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń